6 Ocak 2019 Pazar

Ekşi Maya Tarifi - Aralık 2018



Hedef yukarıdaki gibi iştah açıcı ekmekler yapmak olunca, benim motivasyon tavan yapmış durumda şu günlerde💃💃💃

Önce ekşi mayama isim vererek başlamaya karar verdim... Ne de olsa artık evde bizimle birlikte yaşayacak, evin bir ferdi olacak 💗 İsmi ne olsun diye bayağı bir kafa yorduktan sonra 'Mülayim' de karar kılıyorum👼 Hem çok agresif değil, hem uyumlu, hem de ısrarcı bir karakteri olsun, beni yarı yolda bırakmasın diye bu ismi seçtim sanırım...  

Ekşi maya hazırlamak için gereken malzemeler sadece un ve su... Yarı yarıya... Ben unu %50 siyez, %50 Gömeç'ten aldığımız beyaz un şeklinde karıştırarak hazırladım. 300 gr Siyez, 300 gr beyaz unu tartarak ayırdım ve elekten geçirdikten sonra iyice karıştırdım. Mayamı beslerken de bu karışımı kullanmayı planlıyorum, bittikçe tekrar karışım hazırlayacağım. 

Bu arada unutmadan yazayım, bir püf noktası da mayayı her gün mümkün olduğunca aynı saatte besleme gerekliliği ... Ben her sabah 10:00 gibi beslemeye karar verdim...

Bu arada ekşi mayamı hazırlarken Cafe Fernando, Chad Robertson, Burak Arpak ve Nejla Hildebrand tariflerinden yararlandığımı da belirtmeli ve bu vesileyle de her birisine tek tek teşekkür etmeliyim detaylı paylaşımları için 😊 

1. Gün: 13/12/2018 Perşembe

140 gr un ( %50 İHE Siyez + %50 Gömeç'ten aldığım beyaz un)
140 gr su ( sürahide dinlendirilmş içme suyu kullandım ben)

Su ile elenmiş unu iyice karıştırıp, üstünü örterek 24-25 derece oda sıcaklığında, direk güneş almayacak bir köşeye koydum.


2. Gün: 14/12/2018 Cuma

İkinci gün hiç dokunmadım.. Mayanın üst yüzeyinde kabuk oluşmuştu ve maya %50 civarı kabarmıştı (1 cup ölçüden 1.5 cup ölçüye yükselmişti)...


3. Gün: 15/12/2018 Cumartesi

Bugün çok heyecanlıyım.. Mülayim'i ilk kez besleyeceğim... Maya seviyesi ilk güne oranla %100 artmış, kabuğu delen baloncuklar yüzeye erişmiş durumda.. Mayanın yaklaşık %80 ini atıp, 125 gr karışık un (%50 siyez, %50 beyaz un olmak üzere), 125 gr su ile besledim. Üstünü tekrar örtüp, mutfakta kuytu bir köşeye aldım. 




4. Gün: 16/12/2018 Pazar

Dün gece baktığımda Mülayim iki katına yükselmiş, baloncuklar yüzeyde görünüyordu. Bu sabah ise biraz çöktüğünü gözlemledim. Dün gece iki cup seviyesinde iken, bu sabah 1.5 cup yüksekliğine gerilemiş, kabuk da yok ama düne göre daha çok kabarcıklı.. 

Mayanın yaklaşık %80 ini atıp, 125 gr karışık un (%50 siyez, %50 beyaz un olmak üzere), 125 gr su ile besledim. Üstünü tekrar örtüp, mutfakta kuytu bir köşeye aldım. 



5. Gün: 17/12/2018 Pazartesi

1 2/3 cup yüksekliğinde bugün Mülayim, yani dün besledikten sonraki yükseklikle aynı.. Baloncuklar yüzeyde net gözlemleniyor, kabuk yok...
Mayanın %80 gibisini atıp, 125 gr karışık un (%50 siyez, %50 beyaz un olmak üzere), 125 gr su ile besledim. Üstünü örtüp, mutfakta kuytu bir köşeye aldım.

Kavanozda biriktirdiğim atık maya ile pişi yapmaya karar verdim.. Kavanoz dolmuştu zaten... Üstüne süt ve beyaz un ekleyerek (biraz tuz ve azıcık şeker de), kabarması için dinlenmeye bıraktım... Bir saat kadar sonra hamuru yaklaşık yarım cm yüksekliğinde açıp, keserek, kızarttım... Niye lezzetli şeyler zararlı ya da günah oluyor Tanrım😭😭😭   

 


6. Gün: 18/12/2018 Salı

Mülayim 1 2/3 cup yüksekliğinde yani dün besledikten sonraki yükseklikle aynı.. Baloncuklar yüzeyde net gözlemleniyor, kabuk yok...
Tekrar mayanın %80 gibisini atıp, 125 gr karışık un (%50 siyez, %50 beyaz un olmak üzere), 125 gr su ile besledim. Üstünü örtüp, mutfakta kuytu bir köşeye aldım.

 


7. Gün: 19/12/2018 Çarşamba

1 2/3 ile 2 cup yüksekliği arasında bu sabah... Yani dün beslendikten sonraki yükseklikten biraz fazla... Balonlar yüzeyde net gözlemleniyor, kabuk yok.. 

Tekrar mayanın %80 gibisini atıp, 150 gr karışık un (%50 siyez, %50 beyaz un olmak üzere), 125 gr su ile besledim. Yani bugün Cafe Fernando'nun tarifine uyup, sudan %10 kadar fazla un koydum... Üstünü örtüp, mutfakta kuytu bir köşeye aldım.
Akşam saatlerinde Mülayim kabarmaya başladı... 22:20 gibi kabın cam yüzeyinin üstüne çıkmıştı💃💃💃 Üstte kabuk da oluştu... Bakalım sabaha çökecek mi? 
Bu arada atık mayaları biriktirdiğim kavanoz tamamen doldu gibi.. İki günlük maya %100 kabardı.. Hava kabarcıkları cam yüzeyden görünüyor.. Türkmen yardımcımız yarın sabah bu maya bu maya ile memleketinde yaptığı tarifle ekmek yapmak istiyor..  Bakalım nasıl olacak😊

 

 

8. Gün: 20/12/2018 Perşembe

1 2/3 cup ile 2 cup yüksekliği arasında bu sabah Mülayim.. Yani dün sabah besledikten sonraki yükseklikten biraz fazla... Kabuk oluşmuş, hatta üstüne örttüğüm tülbente yapışmış bir kısmı... Dün akşam kabarıp kap seviyesini aştığını, bombe yaptığını gözlemlemiştim... Kabuk altında balonlar görülüyor... Mayanın kabarıp inmesi kıvama geldiğini gösterdiği için çok sevinçliyim.. Bir de stabilize olunca bu hareketler, işte o zaman keyfime diyecek olmayacak 😁
Mayanın %80 gibisini atıp, 130 gr karısık un (yarı yarıya siyez + beyaz) 130 gr su ile besledim. Yani tekrar %50 %50 ye döndüm... Havalar çok soğuk İstanbul’da, ev de serinledi ... Bu nedenle sabah her zaman kullandığım sürahideki durulmuş suya çok az miktarda sıcak su ekleyip, yaz zamanı içme suyu ısısına getirmeye çalışarak, mayayı beslemek için kullandım. 

 

 

9.Gün 21/12/2018 Cuma:

1 2/3 cup ile 2 cup yüksekliği arasında bu sabah Mülayim.. Yani dün sabah besledikten sonraki yükseklikten biraz fazla... Kabuk oluşmuş, hatta üstüne örttüğüm tülbente yapışmış bir kısmı... Dün akşam kabarıp kap seviyesini aştığını, bombe yaptığını gözlemlemiştim... Kabuk altında balonlar görülüyor... Mayanın kabarıp inmesi kıvama geldiğini gösterdiği için gene çok sevinçliyim💃💃💃

Dünkü durumun aynısı tekrarladı... Maya stabil olmaya başladı, kabarıyor, kabuk tutuyor, hafif iniyor.. Aynı şekilde besledim..


Yani Mülayim artık ekmek için hazır görünüyor😃 bir de su testini geçerse ilk ekmek yapım sürecine başlayacağım..

Veeee mutlu son💑 Mülayim suda bildiğiniz yüzüyor💃💃💃


Levein hazırlamak için mayadan Mülayim'den 10 gr aldım, 50 gr su +50 gr karışık un (%50 siyez + %50 beyaz) un ekleyip iyice karıştırdım ve Mülayim'in yanına bıraktım. Sabaha kadar ön maya / lavein' im hazır olacak 🙏


10. Gün: 22/12/2018 Cumartesi

Aynı dün sabahki durumda Mülayim ... Koku da iyice oturdu, mis gibi ekşi maya kokusu... Yaklaşık %80 ini aldıktan sonra 125 gr su, 125 gr siyez-beyaz karışımı ile besledim tekrar..

Bu gün ilk ekmeğimi yapacağım...

Mülayim'i birkaç gün daha oda ortamında besledikten sonra, 27. Aralık 2018 Salı (15. gününde) günü, aile eşrafının katıldığı bir törenle cam kavanoza alarak ağzını sıkıca kapatıp, 4 derecedeki buzdolabına kaldırdım💫



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder